MESLEKTAŞLARIMIZA ÖNEMLE DUYURULUR-1
Tarih: 16.03.2020| Okunma Sayısı: 5568

BİLGİLENDİRME NOTU :
Değerli meslektaşlarım,
Bilindiği üzere yeni tip corona virüsünün yayılmasını engellemek amacı ile, tüm ülke çapında bir takım önlemler alınmış bulunmaktadır.
Anayasal ve kanuni zorunluluklar ile fiili hususlar nedenleriyle, yargı alanında merkezi ve kesin bir karar alınamaması sebebiyle, tüm ülke çapında bir takım farklılıklar, sorunlar ve sıkıntılar yaşanmakta olup, bu hususları en asgariye indirmek için, aşağıdaki hususların dikkate alınması büyük önem arz etmektedir.

1- Tüm konuların, şu anda ve ileride, avukat-müvekkil sorunları, şikayetler, süreler, ıslah, zamanaşımı, hak düşürücü süre, tanık, istinaf, itiraz ve temyiz aşamalarındaki, HMK, CMK ve İYUK açısından, farklı yorum ve kararlara ve mağduriyetlere sebebiyet vermemesi için, azami dikkat ve gayret gösterilmesi gerekmektedir.

2- Tüm ülke çapındaki duruşma ve işlerde, somut dava ve olaylara göre, önceden somut bilgi alınması ve bu duruma göre hareket edilmesi tavsiye edilmektedir.

3- Her halukar ve şartta, malum hususlar gerekçe gösterilerek,  mazeret gönderilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

4- Uygulamada her mahkeme, hakim ve birimin, farklı husus ve konularda (duruşma ertelenmesi, ertelenme şekilleri, uygulama süresi, keşif, gün, geri bildirim, mazeret, tanık, segbis, tutukluluk, bölünmüş mahkemeler vd.) farklı kararlar alıp, farklı uygulamalar yaptığının veya yapacağının bilinmesi önem arz etmektedir.

5- Baromuzca yapılması planlanmış ve tarihi belli olan tüm Kongrelerin, Meslek İçi Eğitim Seminerlerinin, Konferansların, Konserlerin, Sosyal ve Kültürel Tüm Faaliyetlerin, Futbol Turnuvasının, Staj Eğitim Merkezi Eğitim Çalışmalarının ileri bir tarihe ertelenmesine dair karar verilmiştir.

6- Ruhsat törenlerinin misafirsiz olarak yapılmasına dair karar verilmiştir.

7- Alınan tüm önlemler, adliyelerdeki yoğunluğun azaltılmasına yönelik olmakla, bağlı çalışan Avukatlarla, Avukat Stajyerlerimizin de adliyelere ve İcra Dairelerine gönderilmemesi konusunda hassas davranılması, yoğun çalışma temposunda olan ve istihdam edilenlerin fazla olduğu ofislerde de, benzer önlemlerin alınması gerektiği düşünülmektedir.

8- Stajyer meslektaşlarımızın söz konusu küresel salgın sebebi ile, staj yaptıkları bürolara gelmek istememeleri halinde, kendilerine anlayış gösterilmesi tavsiye edilmektedir.

9- Salgın süresince, Baroda CÜBBE temininin, salgının yayılmamasını sağlamak için durdurulmasına karar verilmiş olup, herkesin kendi cübbesini yanında getirmesi özellikle tavsiye olunur.

10- Acil olmayan haller dışında cezaevi görüşleri yapılmaması, yapılması halinde ise alınan ve alınacak tüm tedbirlere ve uygulamalara uyulması tavsiye edilmektedir.

11- HSK Genel Sekreterliğinin 13.03.2020 Tarihli Corona Virüsü ( Covid-19 ) Hakkında Alınacak Tedbirler Konulu Yazısı Gereğince, Kayseri Adalet Komisyon Başkanlığına Mahkemelerce Bildirilen Karar İçerikleri, Baromuz İnternet Sitesinde Paylaşılmış Olup,  Meslektaşlarımızın Bilgisine Sunulmuştur. (Yeni Kararların ve Hazırlanacak Listenin Gelmesi Halinde Güncel Bilgilerin Ayrıca Paylaşılmasına)

12- Adalet Bakanlığı İcra İşleri Daire Başkanlığının Corona Virüsü ( Covid-19 ) Hakkında Alınacak Tedbirleri Gereğince, Kayseri İcra Müdürlüklerince  Bildirilen Karar Içerikleri, Baromuz Internet Sitesinde Paylaşılmış olup, Meslektaşlarımızın Bilgisine Sunulmuştur.

13- Ertelenen duruşma günleri UYAP üzerinden öğrenilebilecektir. Ortak bir karar olmamak üzere, Mahkemeler, başka yollarla da (SMS, tebligat, e-tebligat vb.) duyuru yapabilecektir.

14- UYAP sistemi üzerinden dilekçe gönderilmesi konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak bu süreçte kalemlerde de sınırlı eleman olacağından, (hamilelik, yaş, rapor, çocuk, kronik hastalık, idarî, yıllık veya mazeret izinleri vd.) bu husus dikkate alınmalıdır.

15- Meslektaşlarımızın salgın süresince, zamanaşımı/ hak düşürücü süre vb. zorunlu haller dışında dava açılması dahil, ek iş yükü gerektiren çalışmaları ertelemeleri önerilmektedir. Olası ise, bu konumdaki davalar ile ihtiyati haciz/tedbir dışında, “yeni” talepler açılmaması tavsiye olunur.

16- Bu süreçte, meslektaşlarımızın mahkemelerce karar oluşturmalarını sağlayacak herhangi bir talepte bulunmamaları, bu yolda mahkemelere ve kalemlere baskı yapmamaları tavsiye edilmektedir.

17- Yapılacak duruşmalarda yoğunluk olmaması için, avukatlar dışında, duruşmalara katılacak olanlar için “aleniyet” gözetilerek, sınırlama getirilebilecektir.

18- Bu genel duruma rağmen, duruşma yapmak konusunda kararlı, çok az sayıda mahkeme olabileceği de gözetilerek, meslektaşlarımızın önümüzdeki bir kaç gün için dosyalarındaki gelişmeleri UYAP üzerinden izlemeleri yararlı olacaktır.

19- Yoğunluğun artırılmaması bağlamında, aynı duyarlılığın İcra Müdürlüklerinde de aynen gösterilmesi, özellikle tavsiye olunur.

20- Baro Başkanlığımızca, baro alanlarının dezenfektesi ve temizliği ile özellikle meslektaşlarımızın sağlığı için gerekli tüm önlemler, çok daha önceden alınmıştır. Gün boyu Adliye ve Baro içerisinde yaşanan aşırı yoğunluk, hava sirkülasyonunun azlığı, özellikle ellerimizle her yere temaslar nedenleriyle oluşan mikroplar, virüsler ve kirlerin temizliği ve dezenfektesi için ; Baro alanlarındaki havanın temizlenmesini ve dezenfektesini sağlayan hava dezenfekte makinesi alınmış, yine özelllikle ellerimizin dezenfektesi için Baronun her yerine özel el dezenfektesi temizlik sıvıları, el kremleri ve kolonyalar konulmuştur.

Gelişmelere göre yeni bilgilendirmeler de yapılacaktır.

Meslektaşlarımıza sağlık ve esenlik dileklerimizle birlikte, belirtilen tüm hususlarda gerekli dikkat ve ihtimamın azami şekilde gösterilmesini rica ederiz.
Sevgi ve Saygılarımızla.

Av. Cavit Dursun