Tarih: 22.11.2021| Okunma Sayısı: 767

“NAYLON STAJ”A HAYIR!
TBMM ÜYELERİNE AÇIK ÇAĞRIMIZDIR
Hala TBMM’de yasalaşma sürecinde olan “5. Yargı Paketi”nin komisyon görüşmeleri sırasında; kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak görev yapan hukuk fakültesi mezunu memurların, görevlerinden ayrılmaksızın, memur maaşı alarak avukatlık stajını yapabilmelerine olanak sağlanması için girişimde bulunulduğu, ancak uzlaşma sağlanamadığı için konunun gündeme alınmadığı öğrenilmiştir.
Öncelikle, bu girişimi görüşülen kanun teklifine ekletmeyen TBMM üyelerine teşekkür ederiz.
Ancak buna karşın AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, “Biz de bu kapsamda 5. Yargı Paketi ile ister kamuda, isterse özel sektörde çalışsın, iş hayatına son vermeksizin adliye ve avukat yanı stajını yapmak suretiyle hukuk stajını tamamlamalarına imkan veren bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Bu çerçevede özel sektörde çalışanlarla ilgili teklifimizin genel çerçevesi şu olacak; bir hukuk mezunu gencimiz, vatandaşımız, fakülteyi bitirdikten sonra stajını yaparken çalışıyorsa, mesleğin onuruyla bağdaşmayan bir işle meşgul değilse, stajın gereklerini yerine getirmek suretiyle avukatlık stajını yapabilecek. Kamuda çalışanlar için ise malum olduğu üzere avukatlık stajı iki bölümden oluşuyor; ilk 6 ay mahkeme nezdinde staj, ikinci 6 ay da avukat yanında staj.
Kamuda çalışanların mahkeme stajını, iş yerlerinden izin almak suretiyle ücretsiz izinle staj yapmalarına imkan sağlıyoruz. Bu izinlerin süresini kendi yıllık izinlerine saymak suretiyle yine gerçekleştirebilecekler. İkinci 6 ayı ise kendi kurumlarının hukuk departmanlarında yapmak suretiyle avukatlık stajını tamamlamalarına imkan sağlıyoruz" açıklamasında bulunmuştur.
Türkiye’de, stajyer avukatların temel sosyal ve ekonomik haklarını düzenleyen yasa ve yönetmeliklerin yetersizliği ve stajyer avukatların nitelikli bir şekilde mesleği öğrenmesinin önündeki engeller apaçık ortadayken ; her yıl hukuk fakültelerinden binlerce genç mezun olurken, hukuk fakültelerinin kontenjanları her yıl artırılırken, verilen tüm sözlere karşın her yıl kontrolsüzce yeni hukuk fakülteleri açılırken, ekonomik darboğazdan etkilenen avukatlar ve tüm bunların yanında bu darboğaza doğru itilen stajyer avukatlar geçim sıkıntısı çekerlerken, avukatlık mesleğinin ve stajının barolar tarafından sıklıkla ve ısrarla dile getirilen bütün sıkıntı ve sorunlarını görmezden gelerek, popülist bir yaklaşımla gündeme getirilen “NAYLON STAJ”a hayır diyoruz.
Yapılması gereken; avukatların, avukatlık mesleğinin dağ gibi sorunlarının, baroların görüşleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması, stajyer avukatların tüm staj süresince hakim savcı adayları gibi ücret almalarına yönelik düzenleme yapılmasıdır.
Binlerce avukat adayı gencimiz, parasız ve işsiz şekilde staj yapıp mesleğe hazırlanmaya çalışırken, 5. Yargı Paketi içine eklenmeye çalışılan uygulamaları barolar olarak kabul etmiyor ve konunun bir daha hiçbir zaman gündeme getirilmemesini istiyor, milletvekillerini ve siyasi parti temsilcilerini, savunma mesleğinin sorunlarına kökten, makul, kalıcı çözümler aramaya davet ediyoruz.
Saygılarımızla…
•Adana Barosu Başkanlığı