HAYVAN HAKLARI KOMİSYONUMUZDAN KURBAN BAYRAMI AÇIKLAMASI
Tarih: 1.10.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2116

 

KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIRKEN

            Mübarek Kurban Bayramını karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde, gerek ulusal gerekse yerel basında genişçe yer bulan, 18 Eylül 2014 tarihinde ilimiz Erkilet Bulvarı civarında yaşanan kasap (?!) vahşetitüm kamuoyunun malumudur. Ahlak, din, vicdan gibi hiçbir insani duygu ile bağdaşmayan bu olay, ilimiz ve insanımızın açısından bir yüz karasıdır. Meslek etiğinden ve hatta insani duygulardan bihaber kişilerce, hiçbir profesyonel müdahale olmaksızın bir hayvanın katledilmesi, hepimiz için birer utanç vesikası olup, tüm kişi ve kurumların yaşanan bu olaydan gerekli dersleri çıkarması ve kamuoyunun dikkatini çekmek adına bu açıklamayı yapmak Kayseri Barosu Hayvan Hakları Komisyonunun vicdani bir görevi ve sorumluluğudur.

“MERHAMET MEDENİYETİNİN İNSANINA, HAYVANA EZİYET ETMEK YAKIŞMAZ”

            Kurban Bayramına sayılı günler kala bir ibadeti yerine getirmek niyetindeyken hayvanlara eziyet etmek, başkalarına ve çevreye rahatsızlık vermek; Kurban ibadetinin içeriği ile çelişki teşkil edecektir. Bayram günlerinde gündemimizi -malesef her yıl olduğu gibi- hayvanlara eziyet görüntüleri , kaçan bir hayvanın yakalanması sırasında yaşanan insanlık dışı işkence ve eziyetler işgal etmektedir. Aslında olması gereken Bayramların manevi atmosferine yakışır ve paylaşmayı, kardeşliği, yoksula yardımı anlatan gerçek manada bayram haberleridir.

“ HAYVANA MERHAMETİ KANUNLAR DEĞİL, VİCDANLAR SAĞLAR”

            5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında öngörülen hayvanlara yönelik tüm fiiller için öngörülen cezalar ‘idari para cezası’ niteliğindedir. Öngörülen yaptırımlar hayvanların sahipli olup olmadıklarına göre bir tasnife tabidir. Şayet hayvan sahipli ise ancak o zaman kişinin malvarlığı seviyesine yükselebilmektedir.Yasalar ne yazık ki bu tür fiilleri engellemeye yetmemektedir. Caydırıcılıktan yoksun bu yasal düzenlemeler karşısında bizlere düşen yegane müeyyide sistemi, merhametin hakim olması ve yaradılmış her varlığa karşı şefkatle davranmak adına vicdani müeyyidelerdir.

            Bu yıl 4 Ekim 2014 tarihinin takvimlerde hem Kurban Bayramı’nın birinci gününe hem de Dünya Hayvan Hakları Koruma Günü’ne tekabül etmektedir. Bu durumu bir fırsat bilip; bizlere düşen ‘hayvan hakları’ kavramını dünya literatürüne getiren, insanı bırakın hayvana merhamete dair insanlık tarihinin şahit olamayacağı şahaser hatıralar bırakan Ecdadımız ve Müslümanlar gibi davranılmasıdır.Merhametli olmadan imanlı olamazsınız” Hadis-i Şerif’ini düstur edindiğimiz iddiasındaki bizlerin, -hele ki ibadet adı altında- hayvanlara eziyet etmesinin hiçbir kuramca açıklaması yoktur.

“TOPLUM OLARAK DUYARLI OLMAK BİZE YAKIŞANDIR”

            İlimizde yaşanan ve insanlık adına son derece yüz kızartıcı kasap (?!) vakasının insani duygularımızın gün yüzüne çıkması için bir milat olmasını temenni eder; Kurban Bayramında bu tür manzaraların insan vasfı taşıyan hiç kimseye yakışmayacağını kamuoyu ile bir kez daha paylaşır, sorumlu ve örnek davranış noktasında tüm milletimizden hassasiyet bekler ....hayırlı bayramlar dileriz.30/09/2014

                                                                                    KAYSERİ BAROSU

                                                                       HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU

             

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.