BARO BAŞKANLIĞIMIZDAN ÇERKES KATLİAMI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 20.05.2015| Okunma Sayısı: 3963

 

KAYSERİ BAROSU BASIN AÇIKLAMASI

 

Yüz elli yıllık unutulmayan acıyı anmak ve kamuoyunda duyarlılık oluşturmak  bu topraklarda yaşayan tüm Çerkes kardeşlerimizin acılarını paylaşmak adına Kayseri Barosu adına basın açıklamasıdır

 

21 MAYIS SOYKIRIM VE SÜRGÜNÜN TARİHİ

 

                        Her yıl 21 Mayıs günü Kuzey Kafkasya’da kalan ve dünyanın dört bir yanına  dağılan Çerkesler tarafından Büyük Çerkes Soykırım ve Sürgününü anma günü olarak kabul edilmiş olup, bu gün tüm Çerkesler yaşanan savaş,soykırım ve sürgünde hayatını kaybeden atalarını anmaktadır.

                            Çerkesler tarihin bilinen en eski zamanlarından beri Kuzey Kafkasyada Karadeniz ve Hazar denizi arasındaki bölge  de yaşamlarını sürdürmüşlerdir.Coğrafi konum  itibarı ile tarihi içinde bir çok büyük saldırıya maruz kalmış ancak varlıklarını ve özgürlüklerini hiçbir zaman yitirmemişlerdir.

                                   Ancak 16.yüzyıldan itibaren ilk defa Rusya Çarlığı ile karşılaşmalar başlamış ve bir müddet  sonra Rusya nın amacının kalıcı işgal olduğunun anlaşılması üzerine savaşlar başlamıştır.

                                   1500 ‘lü yıllardan bugüne kadar geçen beş yüz yıllık süre içinde Rus- Çerkes savaşlarının sürdüğü süre yaklaşık olarak 150 yılı aşmaktadır. Yani Çerkesler son beş yüz yılda her üç yılda bir yılı savaşla geçirmişlerdir.

 

BÜTÜN SUÇLARI VATANLARINI SAVUNMAKTI-SONUÇ BİR MİLYON KAYIP

 

                            Nüfus ve silah üstünlüğü bulunan Rusya’ya karşı savaşları sırasında tamamen vatanı savunma maksatlı bir  özgürlük mücadelesi verilmiş ve son noktasına kadar vatanlarını savunmuşlar ve bu uğurda savaşlar sırasında 1 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir.

                                   Lojistik destekten yoksun olarak orantısız nüfus ve askeri güce karşı verilen bu savaşlar sonucunda, 1860 lı yıllardan itibaren 1.500.000 civarı Çerkes anavatanlarından sürülmüş ve o dönemde Osmanlı İmparatorluğunun sınırları içinde bulunun bugünkü Türkiye, Suriye, Ürdün ve Balkanlara ve başka dünyanın dört bir yanına dağılmışlardır.

                           Savaşlardan  sonra yapılan sürgün sırasında yollarda hastalık , açlık ve gemilerin Karadenizde batması neticesi hayatını kaybeden Çerkes sayısı 500.000 olarak telafuz edilmektedir.Yani çerkesler tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımlardan birisine maruz kalmışlardır.

 

 

 

YÜREKLERİ DAĞLAYAN NİCE HİKAYELER BUGÜN HALA UNUTULMAMIŞTIR

 

 Bu acı durumu anlatan yazı ve hikayelerde “Sürgün esnasında 40 kişilik teknelere bindirilen Çerkesler, dillerini bilmediği askerlere isimlerini veremedikleri için kardeşlerinden, eşlerinden, ailelerinden, akrabalarından ayrı düşmüşlerdir. Kardeşlerinden ayrı düşen bir Çerkes kızı, tekneye binmek istemez. Bütün çırpınışlarına rağmen kırkıncı kişi olarak tekneye bindirilir ve gözyaşları içinde geride kalanlara, yaşananlara şahit olan dolunayı göstererek şunları söyler: “Kardeşlerim, aya bakın çünkü ben nerede olursam olayım, ayın dolunay olduğu vakitlerde aya bakıyor olacağım.”şeklinde olaylar anlatılmakta ve yaşanan vahşetin boyutunu bir görgü şahidi “…Deniz kenarında yedi yıl boyunca atılmış insan kemikleri vardı. Kargalar erkek sakallarından ve kadın saçlarından yuvalarını kurarlardı. Deniz yedi yıl boyunca karpuz gibi insan kafataslarını atıyordu. Benim orada gördüklerimi düşmanımın bile görmesini istemem."şeklinde anlatmışlardır.

 

SOYKIRIM-VAHŞETİ VE SÜRGÜNÜ KINIYORUZ... ACILARI PAYLAŞIYORUZ...

 

                            Çerkesler bugün dünyanın dört bir yanında dil ve kültürlerini koruma mücadelesi vermektedir.

                                   Uluslararası hukuka ve evrensel ilkelere göre yaşanan katliamın bir soykırım olduğu açıktır. Milyonlar öldürülmüş veya vatanından sürülmüştür.Tarih bu sürgünde az görülür vahşetlere tanıklık etmiştir.

                                   Bu vesile ile özelde Türkiye de ve genelde tüm  dünyada yaşayan Çerkeslerin ve diğer kuzey Kafkasya halklarının acısını paylaşıyor ve ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlar ile dünya devletlerini bu soykırımın acı neticelerini hafifletecek ve hakların iadesini sağlayacak girişimlere davet ediyoruz.20/05/2015

                                                                                  KAYSERİ BAROSU BAŞKANI

                                                                                                         

                                                                                              AV.FEVZİ KONAÇ

                                  

  

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

28.03.2024
AV. ALİ KÖSE
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.