10 TEMMUZ DÜNYA HUKUK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 9.07.2015| Okunma Sayısı: 2048

10 TEMMUZ DÜNYA HUKUK GÜNÜ... !!!...

" Hukuk Yolu İle Dünya Sulhu" konulu Konferansların üçüncüsünün 10 Temmuz 1967 yılında Cenevre’de yapılması nedeniyle, her yıl 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü olarak kutlanıyor.

Adında yer aldığı şekliyle ; hukuk yolu ile dünya barışını sağlamak olarak kutlanılan 10 Temmuz Dünya Hukuk Gününde, bugün özellikle Ortadoğu ve gelişmemiş ülkelerin bulunduğu coğrafyalara bakıldığında; neredeyse çatışma, karışıklık, savaşlarla kan ve gözyaşının akmadığı bir bölgenin kalmadığı günler yaşanmaktadır. Uluslararası hukukun iflas ettiği bir dönemde ,hukukun neredeyse hiçbir anlam taşımadığı ortadayken, böyle bir günün varlığı sadece kağıt üstünde bir anlam ifade etmektedir.

ORTADOĞUDA ve İSLAM ÜLKELERİNDE BARIŞI SAĞLAYACAK HUKUK NEREDE

Özellikle Ortadoğu ve ülkemizin içinde yer aldığı coğrafya göz önüne alındığında; ülkelerin yok olduğu, bölündüğü, binlerce masum insanın kanının aktığı ,sınırların her gün değiştiği ve yeni ülkelerin temellerinin atıldığı günleri yaşıyoruz. Yıllar önce konuşulmuş, planlanmış ancak uygulanmasının mümkün olamayacağı düşünülen bir çok emperyalist plan, bugün yürürlükte olmakla birlikte, artık sonuçlarını vermeye başlamıştır. Hukuk yoluyla barış yerine, hukuk eliyle savaşlar yönetilmekte ve işgal projeleri devreye sokulmaktadır.

Tüm dünya Müslümanlarının en önemli günleri olan Ramazan ayında, doğruluğunu bile araştıramadığımız Doğu Türkistan acısı ile karşı karşıyayız. İnsanların inançlarını bile yaşayamadığı bir ortamda, Çin’in ekonomik cüssesinin karşısında hukukun, insan haklarının ayaklar altında olduğu bir dünyada sormadan edemediğimiz soru… güçlüye karşı hiçbir hukukun işlemediği zamanda… kimin hukuku, hangi barış, hangi hukuk…

HUKUK GÜÇLÜNÜN YENİ SİLAHI HALİNE GELMİŞTİR

Ülkemizin hemen yanı başında Suriye’de oynanan oyunu görüyoruz, oluşturulmak istenen koridorun farkındayız, ABD, müttefikleri ve İsrail’in menfaatleri için kanına girilen binlerce kardeşimizin varlığını büyük bir hüzünle takip ediyoruz. Eğer hukuk varsa! bu ve benzeri bölgelerdeki insanların hakkını hangi hukuk, nasıl koruyacak. Asıl içimizi acıtan soru; bu olaylar kendi topraklarında olsa idi, batı dünyası bu sessizlikte olur muydu?

Doğu Türkistan- Irak-Suriye-Filistin-Mısır-Libya gibi bölgelerde; kardeşlerimizin can, mal, namus ve inanç güvenliğinin hiçe sayıldığı,  gözümüzün önünde bu bölgeler adeta kan gölüne dönmüşken; hukuku gören var mı? bunun sorgulanmasının gerektiğini düşünüyoruz.

SAVAŞI ve ÇATIŞMA ÜRETİP, BUNDAN NEMALANANLAR HUKUK ELİYLE BARIŞ İSTEMEZLER

Batının ürettiği terör ve çatışmaların dünyanın başına bela olduğu ortada iken; her çatışma ve kargaşanın olduğu bölgeye batılı ülkelerin el altından silah sattığı aşikarken, bu sabıkalarının üzerini örtmek amacıyla içi boş bir kavramın ortaya konulması, dünyaya huzur ve barış getirmemiş, bundan sonra da getirmeyecektir. Bu yüzden mazlum ve mağdurların asla istifade etmediği hukuk metinleri hiçbir anlam ifade etmemektedir.

GÜÇLÜNÜN HUKUKU BELİRLEDİĞİ DÜNYADA HUKUK YOLUYLA BARIŞ SADECE HAYALDİR

Güçlünün hukuku belirlediği, onun menfaatlerinin korunması gerektiğinde hukukun hatırlanıp devreye konulduğu, sempatik bir kavram olmaktan  öteye gitmeyen ve üretilerek dünyanın adeta gözünün boyandığı bir kavram, bugün bizler için ne ifade edebilir. Her türlü hukuksuzluğun mimarı olan bir anlayışın ve medeniyetin, dünyaya hediye ettiği bu kavramın nasıl bir anlamı olabilir. Hukuk yolu ile dünya barışı.... adı çok güzel ama uygulamada mazlumlar adına geçerliliği olmayan ve sadece güçlü ve ezenlerin hukukunu koruyan bir sistemde, bu günü kutlamak ve buna inanmak aklı selim hiç kimsenin asla kanmayacağı bir durumdur.

BM MİSYONUNU TAMAMLAMIŞTIR

BM/ Nato gibi aslında misyonunu tamamlamış, inandırıcılığını kaybetmiş dünya barışına dair kurulmuş organizasyonların bile işgal ve haksızlıkların yanında yer aldığı bir süreçte, hukuk yoluyla barışın tesisi kuru bir masal ve aldatmacadır.

Kağıt üstünde bir gün olarak adı konulmuş ama, uygulamada hiç bir geçerliliği olmayan Dünya Hukuk Günü ,umarız gelecekte içi doldurulan ve barış için, hukukun temel kavram olarak yeryüzüne hakim olduğu günler getirir....

10/07/2015

Av. Fevzi KONAÇ