KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLAR ARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ
Tarih: 23.11.2017| Okunma Sayısı: 1643

KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLAR ARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Değerli basın emekçileri,

1981 yılında BM Genel Kurulunda alınan bir karar ile bugün, 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'. Bugün, kadınların yaşadıkları sorunları geniş kitlelere duyurabileceğimiz ve çözüm bekleyebileceğimiz gün. Bugün; dünyanın her köşesinde eşinden, babasından, öğretmeninden, nişanlısından şiddet gören, tecavüze uğrayan, namus cinayetleri sonucunda yaşamını yitiren yüzlerce kadına yönelik uygulanan şiddetle mücadele günü. Kadına uygulanan şiddet yalnızca bedenlere zarar vermekle kalmıyor, kadınların özgüvenini, direnme gücünü ve hak arama arzusunu zayıflatıyor, yok ediyor. Dünya Sağlık Örgütü Kadına Yönelik Şiddeti; "Cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarlarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış” şeklinde tanımlamıştır. Bu tanıma daha sonra ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakarak uygulanan ekonomik şiddette dahil edilmiştir.

Ülkemizdeki şiddet araştırmalarına baktığımızda, fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı %39’dur. Hayatının herhangi bir döneminde duygusal şiddet yaşayan kadınların oranı %43,9 dur. Sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı %15,3 tür.Fiziksel veya cinsel şiddetin birlikte yaşanma yüzdesi 41,9 dur. Bu tablonun oluşmasına mahal veren- şiddeti uygulayanlar kadar, bu tabloya dur demeyen, sessiz kalan toplumda suç işlemektedir. Çünkü günümüzde, kadına yönelik şiddet olgusu, sadece bir kadın sorunu olarak değil, toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun çok yönlü gündeme alınmalı ve çözüm üretmek için sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenler birlikte değerlendirilmelidir. Kadınları acizleştirerek değil, özgürleştirerek sağlıklı yeni kuşaklara kavuşmak mümkün olacak, aksi halde toplumsal çöküşün önüne geçilemeyecektir. Bizimde Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak tüm bu olumsuzlukların giderilmesi için öneri ve taleplerimiz şöyledir:

• İmzalanmış olan bütün uluslararası sözleşmelerin yaşama geçirilmesi hedeflenmelidir. İç hukukumuz bu sözleşmelere uygun hale getirilmelidir. Türkiye imzalamış olduğu gerek İstanbul Sözleşmesi, gerek CEDAW’a göre toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini gidermekle ve kadına yönelik şiddeti önlemekle mükelleftir.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik eğitim programları oluşturulmalı, eğitim proglamlarında, gerekirse kreşten başlayarak şiddetin bir insanlık suçu olduğu öğretilmelidir.
  • Pozitif ayrımcılık desteklenmeli, geribildirimler önemsenmeli ve takip edilmelidir.
  • Kadınların istihdama katılımı artırılmalı, mobinge karşı koyacak düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Şiddet mağduru kadınların korunması ve rehabilite edilmesi için hayati önemi olan sığınma evlerinin sayısı yetersiz olup, yenileri açılmalıdır.
  • İlgili kamu görevlilerinin farkındalıkları artırılmalıdır.
  • Türk Ceza Kanununda vücut bulan haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimi kadına yönelik şiddet söz konusu olduğunda uygulanmamalıdır.

Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, herkesin görev üstlenmesi gereken bir mücadele alanıdır. Şiddet ortadan kaldırılmadan insan haklarından, demokrasi ve barıştan söz etmek olanaksızdır. Biz insan hakları savunucusu kadınlar, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurguluyor, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin ışığında, hukuk devletinin gereklerinden bir an dahi sapmadan, hak ettiği muameleyi görmeyen tek bir kadın kalmayıncaya ve her türlü ayrımcı politika sonlanana dek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

Kayseri Barosu

Kadın Hakları Komisyon Başkanı