5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ
KAYSERİ BAROSU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI
Kendini hak ve adalet mücadelesine adayan ve bu mücadeleyi her türlü zorluğa rağmen yüreklerinde hisseden, adaletin yılmaz, yorulmaz neferi olan kıymetli meslektaşlarım; Saygıdeğer basın mensupları…
Bugün, adaletin savunucusu, teminatı, hak ve özgürlüklerin yılmaz neferi olan avukatların, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlamak için bir araya geliyoruz. Kayseri Barosu olarak, bu anlamlı günde tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyoruz…
Bugün, yalnızca bir mesleği değil; hakkın, hukukun ve millet vicdanının sesi olmayı seçmiş, savunma görevini büyük bir onurla üstlenmiş avukatların günüdür.
Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacak, yasama ve yürütme erkini eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu bakımından denetleyip dengeleyecek olan tek erk, yargıdır. O nedenle yargının bağımsız ve tarafsız olması esastır. Bağımsızlık yargı için bir ayrıcalık değil, yargının tarafsız kılınmasının asgari koşulu ve hukuk devletinin gereğidir. Hukuk devletine işlerlik kazandıran yargı bağımsızlığının olmazsa olmazı ve en önemli özelliği “savunma” ve savunmanın özgürce yapılabilmesidir. Bağımsız yargının en büyük güvencesi de, savunmanın temsilcisi olan bağımsız avukatlardır. Adalet, devletin temeli ise savunma da adaletin temelidir ve bunu sağlayan bağımsız avukatlardır.
5 Nisan Avukatlar Günü'nde, Türkiye Barolar Birliği ve 81 baromuzla birlikte, başkentimiz Ankara'da, Cumhuriyetimizin kalbinde, “Savunmanın Bağımsızlığı ve Hukuka Saygı” yürüyüşünü gerçekleştirdik. Ardından, bu güzel ülkenin dört bir yanından binlerce avukat meslektaşımızla birlikte, Cumhuriyetimizin banisi Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebedi istirahatgahında, Anıtkabir'de ziyaret ettik. Cumhuriyet'in yılmaz neferleri ve hak savunucuları olarak, hukukun üstünlüğü mücadelesini onurla sürdüreceğimizi ifade ettik, mesleğimizin onurunu ve hukuk devletinin temel ilkelerini savunma kararlılığımızın altını bir kez daha çizdik…
Avukatlık mesleği; yalnızca bireysel hakların değil, toplumsal barışın ve milli birlikteliğin de teminatıdır. Kayseri Barosu olarak bizler, her türlü kutuplaşmanın ötesinde, Büyük Türk Milleti’nin adalet duygusunu temel alan bir hukuki duruşla görevimizi sürdürmekteyiz. Baroların tarafının sadece hak, hukuk ve adalet olduğu inancındayız. Avukatlık, yalnızca bir temsil işi değil, aynı zamanda tarihsel bir misyondur. O misyon, hakikati arama, adaleti sağlama ve haksızlığa karşı durma kararlılığıdır.
Biz Avukatlar; yalnızca bireylerin haklarını değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve demokratik toplum düzenini koruma sorumluluğu taşımaktayız. Hukuk devletinde, Avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıran hukuki, ekonomik ve sosyal engellerin giderek arttığı bir ortamda; savunma hakkını, meslek örgütlerimizin bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü koruma sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Avukatlar gününde, avukatlar sadece bir mesleği değil; bir duruşu, bir vicdanı, bir hak mücadelesini temsil etmektedir. 5 Nisan Avukatlar Günü, adaletin sesi olan biz avukatlar için yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda hatırlatma ve sorumluluk günüdür.
Hukuk devleti ilkesi, bağımsız savunmanın varlığıyla kaimdir. Savunma makamını temsil eden avukatların serbestliği Avukatlık Kanunu’yla; avukatların meslek örgütü olan Barolar ise Anayasa’nın 135’nci maddesi çerçevesinde kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin demokratik meşruiyetini ve kendi organlarını serbestçe oluşturma hakkı teminat altına alınmıştır. Bu teminatlar, avukatlık mesleğinin bağımsız icrasının yanı sıra, bağımsız yargının ve adil yargılanma hakkının korunmasının da ön şartıdır. Bu doğrultuda, İstanbul Barosu Genel Kurulunun; iradesiyle göreve gelen Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin, görevlerine yargı kararı ile son verilmek istenmesi usul ve yasaya aykırıdır. Baro Başkan ve yönetimlerinin değişme yeri, baro genel kurullarıdır. Değişme usulü seçimlerdir. Zira Barolar, yalnızca meslek örgütleri değil, aynı zamanda demokratik toplum düzeninin teminatı olan avukatlık mesleğinin icrasını güvence altına alan anayasal kurumlardır. Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle, Baroların Anayasa ve kanundan kaynaklı görevlerini yerine getirmelerine ilişkin işlemlerinin hukuki ve cezai yaptırımlara konu edilmesi kabul edilemez. Avukatlar olarak, hukuka aykırı süreçlere karşı hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve savunma özgürlüğünü koruma mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Avukatlar, yalnızca mesleki faaliyetlerini icra ederken maruz kaldıkları hukuki ve idari baskılara değil, aynı zamanda ağırlaşan ekonomik-sosyal koşullar ile uğradıkları saldırılar nedeniyle de ciddi bir varoluş mücadelesi vermek zorunda bırakılmaktadır. Özellikle mesleğin ilk yıllarında bulunan avukatlar, öngörüsüzce açılan hukuk fakültelerinin yarattığı nicelik ve nitelik sorunu ile birlikte büyük bir ekonomik çıkmazın içine sürüklenmektedir. Ekonomik güvenceden mahrum bırakılan stajyer avukatların, imtiyaz değil eşitlik talep eden kamu avukatlarının, her yaş ve kıdemden serbest avukatların yaşadığı gelecek kaygısı, emekli olmuş ama ekonomik nedenlerle çalışmak zorunda kalan avukatların; ekonomik sıkıntıları savunma makamının yargı sistemindeki rolünün etkisizleşmesine yol açmaktadır. Unutulmamalıdır ki, savunma hakkının etkin kullanılamadığı bir sistemde, adil bir yargılamadan da söz edilemez.
Ülkemizde avukatlar olarak yaşadığımız zorluklar ve karşılaştığımız sorunların, hukuka aykırı uygulamaların, hak ihlallerinin, uzun yargılama sürelerinin, avukata karşı olumsuz tutum ve yaklaşımların derinleştiğinin farkındayız.
Kayseri Barosu olarak; daha güçlü ve etkin bir avukatlık mesleğinin gereği için aşağıda sıralayacağımız taleplerimizi bir kez daha, yüksek sesle dile getiriyoruz. Bu bağlamda;
► Nitelikli bir hukuk eğitimiyle, hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını,
► Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını,
► Kamu avukatlarının özlük haklarının korunmasını, mesleki bağımsızlıklarının güçlendirilmesini ve hukuki statü eşitsizliklerinin giderilmesini,
► CMK Ücret Tarifesi’nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını,
► Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini,
► Avukatların sosyal güvencelerinin güçlendirilerek, SGK ve vergi borçlarının yeniden adil bir şekilde yapılandırılmasını,
► Mesleğimizin itibarının korunmasını,
► Stajyer avukatlara hazineden maddi destek sağlanması konusunda yasal düzenleme yapılmasını, sosyal güvenlik haklarının güvence altına alınmasını,
► Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını,
► Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimini,
► Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilerek, ekonomik darlığı aşacak iş alanlarının genişletilmesini,
► Kişisel verilerin korunması gibi gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini,
► Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini,
► Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını,
► Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücünün sağlanmasını TALEP EDİYORUZ…
Sonuç olarak;
Kayseri Barosu ailesinin her biri birbirinden kıymetli tüm meslektaşlarımızın adalet yolundaki emeklerini ve fedakarlıklarını takdirle karşılıyor, tüm avukatlarımıza başarılar diliyoruz… Adaletin güçlü savunucusu tüm meslektaşlarımıza saygı ve teşekkürlerimizi sunarak; hukukun üstünlüğü, adaletin tesisi ve hak arama özgürlüğünün korunması yolunda büyük bir özveri ve kararlılıkla görev yapan tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutluyoruz…
Saygılarımızla…
T.C. Kayseri Barosu Başkanlığı