8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI VE ÇELENK SUNUMU
Tarih: 8.03.2019| Okunma Sayısı: 1153

KAYSERİ BAROSU

“ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ”

Değerli Basın Mensupları;

Bugün Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve emekçi kadınlar olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için toplanmış bulunuyoruz. 8 Mart 1857 tarihinde Amerika’nın New York eyaletinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamış, ancak polis bu işçilere saldırmış ve işçiler fabrikaya kilitlenmiştir. Bu sırada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can vermiştir. Bu acı olaydan sonra, 8 Mart günü 1910 tarihinde Danimarka’da 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında “Dünya Kadınlar Günü” olarak, 1921 yılında Moskova’da 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kabul edilmiştir.Türkiye’de ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1977 yılında 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti ve böylece 8 Mart kadınların mücadele ve dayanışmasının vurgulandığı gün oldu.

Kadınlar, Dünya nüfusunun % 50 sini , Yeryüzündeki toplam işgücünün üçte ikisini oluşturmaktadır.Ancak kadınlar dünya gelirinin % l0’unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının % 1 ine sahip bulunmaktadır .Yaşamın bütün alanlarında çalışma alanında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında , politikada kadınlar nüfus oranında temsil edilmemektedir.Ne yazık ki;dünya geneline bakıldığında çok yönlü insan hakları ihlalleri yaşanmakla birlikte,bu ihlalleri en yoğun yaşayanların kadınlar olduğu görülmektedir.Bugün yeryüzünde her 3 kadından biri şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaya devam etmektedir.Gerek aile içinde gerek kamusal alanda kadına yönelik şiddet sürekli artmaktadır.Ülkemizde de kadına yönelik şiddet ve istismar oranları ciddi oranda artmıştır.Neredeyse her gün bir kadına yönelik şiddet,istismar ve tecavüz haberleri duymaktayız.Bu olumsuz tabloyu değiştirebilmek için en başta kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmemiz ve yasaların uygulanması noktasındaki eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 ve 2018 verilerine göre;Türkiye nüfusunun yarısını kadın nüfusunun oluşturduğu, okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranının erkeklerden 5 kat fazla olduğu, her 5 erkekten 4’ünün kadınların çalışmasını uygun bulduğu, buna rağmen kadınların istihdam oranının, erkeklerin istihdam oranının yarısından az olduğu, eğitimli kadınların işgücüne katılma oranının daha yüksek olduğu belirtilmiştir.Bu sebeplerle de kadınların eğitilmesine önem verilmelidir.Özellikle kız çocuklarının eğitimine önem verilmeli,eğitim alanından uzaklaştırılmamaları ve bu sayede çocuk yaşta evlendirilmelerin önüne geçilmelidir. İstihdam edilen kadın sayısının her geçen gün azaldığı düşünüldüğünde kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi ve kadının iş gücüne daha uygun ve aktif olarak katılımı sağlanmalıdır.Kadının ekonomik özgürlüğünü elde etmesi yönünde yapısal engellerin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.

Tarihimize baktığımızda da kadının Türk toplumunun bir ferdi olarak  hak ettiği yere ulaşması bakımından diğer milletlere örnek teşkil etmiştir.Bugün dünya aydınlarının birleştiği ve Birleşmiş Milletler Teşkilâtının yaymaya çalıştığı ileri düzeydeki görüşü, Atatürk çok daha önceleri dile getirmiştir. Atatürk 1923 yılında İzmir’de yaptığı konuşmada şöyle der: “…şuna inanmak lâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir…”. Yine aynı yıl Türk kadını için de şunları vurgular Atatürk; “…bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir…”ifadelerinde de olduğu gibi kadın bir toplumun olmazsa olmazıdır.

Kadın aile kurumunun yapı taşı,temelidir.Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü gibidir.Değerlerimizin temsilcisi ve koruyucusu kadınlarımızın hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak hepimizin görevidir.

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI BİZ KAYSERİ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU OLARAK;

KADINLARIMIZIN CUMHURİYETİN İLANI İLE ELDE ETTİKLERİ HAKLARDAN ÖDÜN VERMEYECEĞİMİZİ,TOPLUMSAL HAYATTA HAK ETTİĞİMİZ DEĞERİ GÖRENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİMİZİ SÖYLEMEK İSTİYORUZ.TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZE SAYGI GÖSTERİLEN VE  KADINA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ORTADAN KALKTIĞI,KADININ EŞİT VE ÖZGÜR BİR BİREY OLARAK VAR OLDUĞU BİR DÜNYA DİLİYOR,TÜM KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ.

KATILIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER,SAYGILARIMIZI SUNARIZ.08.03.2019

Kayseri Barosu Kadın Haklarından Sorumlu