10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İLE İLGİLİ İNSAN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 10.12.2019| Okunma Sayısı: 1081

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili

Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyonu

Basın Metni

Basına ve kamuoyuna;

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “İnsan hakları yeryüzünün en barışçıl silahıdır; bizi korur” sözünden aldığımız feyzle Birleşmiş Milletler tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilmesinden bu yana her 10 Aralık da tüm dünyada kutlanan “Dünya İnsan Hakları Günü’nün tüm insanlar için güzel ve aydınlık yarınlar getirmesini temenni ediyoruz.

İnsan hakları, insanın asırlar içinde önce düşünsel alanda, anayasalarda ve uluslararası sözleşmelerde yer alan ve korunması gerektiği konusunda ortak kanıya dayanan değerler bütünüdür. İnsanın salt insan olmakla kazandığı haklardır. Kişi, bu hakları doğumla hatta doğum öncesinde kazanır. İnsan hakları, bireye, insan olarak sahip olduğu ortak değerlerin sömürü, baskı, şiddet, saldırı ve her türlü olumsuz dış etkiler karşısında korunmasını isteyebilme yetkisini verir ve evrensel niteliktedir.

2. Dünya Savaşı ve sonrasında meydana gelen ciddî boyutlardaki insan hakları ihlâllerine çözüm getirmek amacıyla 10 Aralık 1948’de BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi hazırlanmıştır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin bugün 71. yılıdır; bu 71 yıllık süreçte dünyada yaşanan ve halen devam eden savaşlar, zorunlu göçler, açlık ve iç savaş gerçeği karşısında insan haklarının geldiği nokta ile gelmesi gereken nokta arasında büyük farklar olduğu; insan onurunun korunması, insan haklarının sağlanması için daha çok çaba harcamak gerektiği görülmektedir. Ülkemiz açısından bakıldığında Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği yönünde en çok mahkumiyet kararı alan 2. ülke olması,  dünya genelinde tutuklu gazeteci sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biri olmamız, ülkemizdeki yargı sürecinin uzunluğu ve sorunları, medeni ve siyasal hak ve özgürlerin kullanılmasında yaşanan olumsuzluklar, asgari ücretin açlık sınırının altında olması ülkemizin evrensel insan hakları değerlerinin uzağında olduğunun açık göstergesidir. Türkiye, İnsan Hakları bağlamında uluslararası bütün metin ve belgeleri imzalayan, ayrıca iç hukuka adapte etmek adına çalışmalar yapan bir ülkedir. Bu çalışmaların toplum nezdinde olumlu sonuçlar verebilmesi için, uluslararası alandaki bazı siyasi ve ekonomik beklentiler için sadece kağıt üzerinde iç hukuk değişikliği yapmakla kalmayıp, bu değişiklikleri insan onurunu yüceltmek adına uygulamak ve temel insan haklarını korumak gerektiği kanaatindeyiz.

Ülkemizin, insan hakkı ihlallerinin hiç yaşanmadığı daha uygar ve gelişmiş bir toplum haline gelmesi için insana insan olduğu için saygı duyulmalı, insan haklarının korunması sağlanmalı, ayrıca TBMM tarafından insan haklarına dair evrensel kuralların, iç hukukumuzdaki uygulamalarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı, insan haklarına yönelik toplumsal farkındalığın artırılması sağlanmalıdır.

Ülkemizde ve dünyada; tüm insanların daha iyi koşullarda yaşaması ve hak ihlallerine maruz kalmaması için toplumsal farkındalığı artırmak; sahip olduğumuz hakların kağıt üzerinde kalmasını engelleyip, uygulanmasını sağlamak adına çalışma yapma zorunluluğu her geçen gün daha da artmaktadır. Bu sebeple Kayseri Barosu olarak baroların amaçları, kanuni ve fiili görevlerine istinaden; insan haklarına, demokrasiye, adalet bilincine ve savunmaya dair farkındalık yaratmak gayesiyle hazırlanarak şehrimizin önemli noktalarına asılan afişlerle Kayseri halkına ve kamuoyuna ulaşıp, insan hakkı ihlallerini önlenmek ve farkındalık yaratmak adına çalışmalar yapmaktayız.

Değerli basın mensupları, bu bağlamda, Kayseri, Türkiye ve tüm dünya insanlarının 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününü Baromuz Yönetim Kurulu ve İnsan Hakları Komisyonu adına kutlar, insanların her alanda fırsat eşitliğine sahip olduğu, hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesinin yerleştiği, kutuplaşmadan uzak ve kavga dili kullanmadan milli birlik ve beraberliğin sağlandığı, hukukun herkese eşit, genel ve adil olarak uygulandığı güzel ve aydınlık yarınlar dileriz. Saygılarımızla.10.12.2019

Kayseri Barosu

İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu