BAROMUZDAN BASIN AÇIKLAMASI VE DEVİR TESLİM TÖRENİ
Tarih: 14.10.2016| Okunma Sayısı: 2482

Çok Değerli meslektaşlarım, değerli konuklar ve basınımızın güzide emekçi mensupları ; göreve başlamamıza ilişkin olarak yapılan basın toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Görev yapacağımız süre içerisinde, Cumhuriyetimizin kurucu değerleri, Anayasamızın 2. Maddesindeki bütün ilkeler, vatan, millet, bayrak, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkeleri ile vatandaşlık kavramı vazgeçilmezlerimiz olacaktır. Cumhuriyete, cumhuriyetin kurucu değer ve felsefesine, en çok avukatlar, hukukçular ve özellikle kadınların sahip çıkması gerekmektedir.

Kıymetli meslektaşlarım, Kuvvetler ayrılığı prensibinde yasama, yürütme ve yargı 3 eşit erktir. Ancak yargı erki, eşitler arasında birincidir. Yargı erkini oluşturan iddia, savunma ve karar saç ayağında ise, Yargıyı adil, insani, ahlaki, kabul edilebilir ve hukuki yapan ise Savunmadır. Savunmanın olmadığı bir yargı, engizisyondur, yargısız infazdır. Bu nedenle yargı erkinin olmazsa olmazı savunmadır. İşte bu yüzden, dünya hukuk tarihine geçen iddianameler yoktur. Dünya hukuk tarihine geçen savunmalar vardır. Hukukun tarihi, gerçekte savunmanın tarihidir.

Hukuk ve savunmanın güçlü olduğu ülkeler, günümüzde dünyanın en güçlü, huzurlu ve refahlı ülkeleridir. Hukuk ve savunmaya değer verilmeyen ülkeler ise, dünyanın geri kalmış, kan ve gözyaşı içerisinde olan 3. Dünya ülkeleridir. Türkiye’de savunmanın çıktığı en tepe nokta 2001 yılıdır. O tarihten sonra ise maalesef  Türkiye’de yargı, hukuk, savunma ve avukatlık mesleği her geçen kötüye gitmektedir. Savunmanın yetkilerinin azalması, CMK’DAKİ hakların kısıtlanması, sürekli y0;>Hukuk ve savunmanın güçlü olduğu ül;zaltı ve tutukluluk süreleri, hakim teminatı ve yargı bağımsızlığı vb. hususlar bunların sadece bir kısmıdır.

Kıymetli Hukukçular ; Şüpheliye/Suçluya ceza verebilmenin yolu bile hukuktan geçer. Eğer hukuku uygulamazsanız, savunma hakkı vermezseniz ve tüm haklarını kısıtlarsanız, suç isnadında bulunulan şüpheliyi-suçluyu dahi cezalandıramazsınız. Öyle bir hukuk düzeni kurmalıyız ki, bırakın kamuoyunu, sanığın kendisi bile adil yargıladığına inanmalıdır.

Adil olmak kadar önemli olan bir diğer hususta, adil görünmektir. Çoğu kez adil gözükmek, adil olmanın bile ötesine geçmektedir. Savunma hakkının kısıtlanması, gizlilik kararlarının çokluğu, uzun gözaltı ve tutukluluk kararları, cezaevi görüşmelerindeki süre, esasi ve şekli kısıtlılıklar insan hakları ile adil yargılanma ve savunma hakkını ağır şekilde kısıtlamaktadır. Masumiyet karinesi, suç ve cezanın şahsiliği ve kanuniliği, suç ve cezanın geriye yürümezliği ve diğer evrensel ilke ve değerler vazgeçilmezimizdir. Hukuku ve hukuk ilkelerini savunmak, suçu ve suçluyu savunmak değildir. Tam aksine, at izini it izinden, akı karadan, yaşı kurudan ayırmanın tek yolu sadece ve sadece hukuk, savunma ve adalettir. Hukukun, hukukçuların, savunmanın, hakim, savcı ve avukatların üzerindeki baskının kaldırılması, adalet mülkün-devletin temelidir ilkesinin gereğidir. Bilinmelidir ki ; hukuk, yargı ve savunma yıkılırsa, devlet asıl o zaman yıkılır.

Değerli meslektaşlarım, bizim anlayışımızda Barolar yargı erkinin savunma kurumudur. Barolar STK, STÖ yada basit bir meslek odası değildir. Baro, savunmanın kendisi olan avukatların kurumudur. Bu nedenle bizler, baroları STK, STÖ yada bir meslek odası olarak gören anlayışı ve sonuçlarını hiçbir şekilde kabul etmiyor ve bu anlayışı reddediyoruz. Bir erkin kurumu olan baroların, bir hukuk kurumu gibi yönetilmesi gerekmektedir. Baroları STK, STÖ yada bir meslek odası gören anlayışın sonuçları, baroları etkisiz, savunmayı yetkisiz ve avukatları itibarsız kılmaktadır. STK, STÖ mantığı, barolara siyaset, rant, maddiyat ve koltuk beklentileri getirmektedir. Bu durum, baroları konuşması gereken yerlerde susan, susması gereken konularda ise konuşan barolar haline getirmektedir. Oysaki hukuk kurumu olarak yönetilen ve yönetilmesi gereken barolar, yargıya, hukuka ve savunmaya güç, avukatlara ise itibar ve onur getirecektir. Bütün bu nedenlerle bizim vazgeçilmez anlayışımız ve ilkemiz, baroların yargı erkinin savunma kurumu olduğu hususudur.

Geçmişte yapılan hatalardan ders alarak, geleceğe yön vermek ; meslektaşlarımız arasında hiçbir ayırım yapmadan, hukuk devleti ilkesi, hukukun üstünlüğü, yargının ve savunmanın bağımsızlığı, hukukun evrensel ilkeleri, meslek ahlakı ve kuralları çerçevesinde avukatlık mesleğinin ifasının kolaylaştırılması ve itibarının artırılması en temel görevimiz olacaktır.

Adaylık ve seçim süreci sonunda, şahsıma ve değerli kurul adaylarıma büyük bir teveccüh gösteren siz değerli meslektaşlarımı en samimi duygularımla selamlıyorum. Genel kurul ve seçimlerimizin birlik ve beraberliğimize, ülkemizde ve şehrimizde hukuki huzur ve güvenceye vesile olmasını temenni ediyorum. Seçim çalışmalarımız ve sonuçlarımız ; sadece ve sadece siz değerli meslektaşlarımızın liyakat, ehliyet, bilgi birikimi, tecrübe, hukukçu tavrı, temsil yetkisi, güven, samimiyet, özveri ve içtenlik duygularını nazara alarak yaptığı takdir ve tercihler ile yine sizlerin, fikri ve vicdanı hür bir şekilde gerçekleştirdiği, barosuna ve mesleğine sahip çıkmasının sonucu gerçekleşen bir durumdur.

Değerli meslektaşlarım, genel kurul konuşmamın sonunda, “ Pazartesinden itibaren baromuzda bir şey değişecek, her şey değişecek “ diyerek sözlerime son vermiştim. Buradaki “ bir şey” şahsım değil, temsil etmeye çalıştığım bakış açısı ve mantalite olan, baronun yargı erkinin savunma kurumu olduğu hususudur.

Çarşamba günü itibariyle mazbatamızı aldıktan hemen sonra, İmza sirküsü ve yetkiye ilişkin noter işlemleri, ilk toplantı, Başkanlık divanı oluşumu, YK toplantılarının 2 haftada bir kez değil, her hafta yapılmasına ilişkin karar ile diğer kararlar ivedi ve acil olarak alınmış olup, bekleyen tüm karar, belge ve işlemler imzalanmış ve tamamlanmıştır.

Değerli meslektaşlarım ; her birinizi en içten duygularımla tekraren selamlıyorum. Saygılarımla.. 14.10.2016

Av. Cavit DURSUN

Kayseri Barosu Başkanı